QashierXL Slim ialah POS bersaiz penuh Qashier: skrin utama 15.6 inci untuk staf dan skrin menghadap pelanggan 10.1 inci. Ia menjalankan Qashier POS penuh tetapi tidak boleh menerima pembayaran kad dengan sendirinya, jadi pembayaran kad dijalankan pada terminal pembayaran yang berasingan. Panduan ini membawa XL Slim baharu anda daripada kotak hingga jualan pertamanya.
Terpakai untuk: Singapura, Malaysia, Filipina, Thailand · QashierXL Slim. Jika anda mempunyai QashierXL asal (label di belakang tertulis "Newland CPOS X5"), gunakan Persediaan POS QashierXL (model XL asal).
Sebelum anda bermula
Soket kuasa berhampiran kaunter dan sambungan internet: Wi-Fi atau kabel LAN ke penghala anda.
Log masuk QashierHQ anda (e-mel dan kata laluan) untuk log masuk ke POS.
Terminal pembayaran, jika anda menerima pembayaran kad. Di Singapura dan Malaysia, ini ialah terminal QashierPay yang dibekalkan bersama pakej anda; di Thailand, pembayaran kad dijalankan pada terminal Beam. Di Filipina, tanya sokongan terminal kad mana yang perlu digunakan.
Pencetak resit dan laci wang tunai yang dibekalkan bersama pakej anda, jika ada.
Langkah-langkah
Buka kotak dan letakkan terminal. Dirikan ia di atas kaunter dengan skrin pelanggan menghadap pelanggan. Simpan bungkusan sehingga semuanya berfungsi.
Sambungkan laci wang tunai. Palamkan kabel gaya telefon laci ke port laci pada panel penyambung di belakang terminal. Jika resit utama anda dicetak pada pencetak resit yang berasingan, palamkan laci ke pencetak itu, kerana POS kemudian membuka laci melalui pencetak. Untuk membuka laci pada setiap jualan tunai, tandakan Automatically open cash drawer when you accept a cash payment (Buka laci wang tunai secara automatik apabila anda menerima pembayaran tunai) dalam QashierHQ; lihat Cara Menyambungkan Laci Wang Tunai ke Qashier POS Anda.
Sambungkan penyesuai kuasa ke port kuasa di belakang, kemudian ke soket dinding, dan tekan butang kuasa sehingga skrin menyala.
Sambung ke internet. Sama ada palamkan kabel LAN ke port LAN, atau pada skrin alu-aluan ketik Connect to WiFi (Sambung ke WiFi) dan pilih rangkaian anda. Selepas anda log masuk, Wi-Fi berada di bawah menu ☰ > Wifi.
Log masuk ke Qashier POS dengan e-mel dan kata laluan QashierHQ anda. Lihat Cara Log Masuk ke Qashier POS. POS memuat turun produk dan tetapan anda; tunggu sehingga skrin utama menunjukkan nama kedai anda.
Sediakan cetakan resit. Jika XL Slim anda mencetak resit sendiri, ketik ☰ > Test in-built printer (Uji pencetak terbina dalam) dan pastikan resit contoh keluar. Jika pakej anda disertakan dengan pencetak resit berasingan, sediakannya dengan Cara Menyediakan Pencetak Dapur Wi-Fi Qashier atau Cara Menyediakan Pencetak Tambahan melalui Kabel LAN (Ethernet), kemudian ketik ☰ > Uji Pencetak untuk menyemaknya. Lihat Cara Membuat Cetakan Ujian pada Qashier POS (Pencetak Terbina Dalam dan Tambahan).
Pasangkan terminal pembayaran anda supaya pembayaran kad yang dimulakan pada XL Slim diselesaikan pada terminal. Di Singapura dan Malaysia, lihat [SG/MY] Cara Menerima Pembayaran Kad pada QashierXL dengan Terminal QashierPay (QashierXS). Di Thailand, pasangkan terminal Beam: lihat [TH] Cara Memasangkan Terminal Kad Beam (Bolt+) dengan Qashier POS.
Tambahan pilihan. Palamkan pengimbas kod bar USB ke port USB (sambungkan pengimbas kod bar), dan muat naik imej promosi untuk skrin pelanggan (Cara Memaparkan Promosi pada Paparan Pelanggan (Karusel)).
Buat jualan ujian. Rekodkan satu item, terima sebagai tunai, dan pastikan laci terbuka dan resit dicetak. Batalkan jualan ujian selepas itu daripada Rekod Transaksi.
Apa yang anda patut lihat
Skrin utama menunjukkan halaman utama Qashier POS dengan nama kedai anda; skrin pelanggan menunjukkan pesanan semasa anda menambah item, atau imej karusel anda semasa tidak digunakan.
Jualan tunai mencetak resit dan, dengan pembukaan automatik dihidupkan, membuka laci.
Jualan kad menghantar jumlah ke terminal pembayaran yang dipasangkan dan kembali ke POS sebagai diluluskan.
Jika berlaku masalah
Simptom | Kemungkinan punca | Apa yang perlu dilakukan |
Terminal tidak hidup | Penyesuai tidak dipasang sepenuhnya, atau soket dimatikan | Pasang semula kedua-dua hujung kabel kuasa dan cuba soket lain; tekan dan tahan butang kuasa selama beberapa saat |
Tidak boleh log masuk atau produk tidak dimuatkan | Tiada internet | Semak ☰ > Wifi atau kabel LAN; POS yang perlahan juga boleh dibetulkan dengan Cara Mengosongkan Cache pada Qashier POS |
Laci wang tunai tidak terbuka | Pembukaan automatik tidak dihidupkan dalam QashierHQ, kabel tidak dipasang dengan betul (atau dipasang pada terminal sedangkan resit dicetak pada pencetak berasingan), atau laci dikunci dengan kuncinya | Hidupkan pembukaan automatik, pasang semula kabel pada peranti yang betul, buka kunci laci, kemudian buat jualan tunai lain; lihat Cara Menyambungkan Laci Wang Tunai ke Qashier POS Anda |
Tiada resit dicetak | Pencetak tidak disediakan atau kehabisan kertas | Semak gulungan kertas dan artikel persediaan pencetak untuk jenis pencetak anda |
Pembayaran kad tidak sampai ke terminal | Terminal pembayaran tidak dipasangkan atau di luar talian | Ikut artikel pemasangan dan pastikan kedua-dua peranti berada pada rangkaian yang sama |
Masih menghadapi masalah? Hubungi Sokongan Qashier.
Artikel berkaitan
Disahkan terakhir: 25 Sep 2026 · Pasaran: SG, MY, PH, TH
