Langkau ke kandungan utama

Cara Mendaftar Waktu Masuk/Keluar dan Melihat Rekod Kad Masa pada Qashier POS

Membenarkan staf clock in/clock out semasa syif mereka di Qashier POS

Ringkasan: Staf mendaftar waktu masuk dan keluar syif mereka pada skrin Kad masa Qashier POS dengan PIN Staf masing-masing, dan anda boleh melihat rekod kad masa untuk satu tarikh atau julat tarikh.

Terpakai untuk: Semua pasaran. Qashier POS. Setiap staf memerlukan PIN Staf mereka sendiri.

Sebelum anda mula

  • Hidupkan kad masa dalam QashierHQ: klik ikon Tetapan (gear), kemudian di bawah Store (Kedai) klik Additional Settings (Tetapan Tambahan) > Employee Management (Pengurusan Pekerja) dan tandakan Enable Time Card Function (Aktifkan Fungsi Kad Masa). Butang Kad masa hanya muncul pada skrin utama POS apabila tetapan ini dihidupkan.

  • Berikan setiap staf PIN Staf 4 digit dan tambahkan mereka ke kedai ini. Lihat Cara Menambah, Mengedit atau Memadam Staf dalam QashierHQ.

Daftar waktu masuk sebelum syif

  1. Pada skrin utama Qashier POS, ketik Kad masa.

  2. Ketik waktu masuk.

  3. Masukkan PIN Staf anda. Anda melihat Daftar waktu masuk berjaya.

Daftar waktu keluar selepas syif

  1. Pada skrin utama Qashier POS, ketik Kad masa.

  2. Ketik Waktu Keluar.

  3. Masukkan PIN Staf anda. Anda melihat Daftar waktu keluar berjaya.

Nota: Staf hanya boleh mendaftar waktu keluar jika mereka telah mendaftar waktu masuk (syif terbuka). Syif semalaman tidak mengapa. Jika staf mendaftar waktu keluar lebih daripada 24 jam selepas mendaftar waktu masuk, POS menunjukkan Long hour clock out reminder (Peringatan daftar keluar selepas waktu panjang) tetapi masih mendaftarkan waktu keluar mereka.

Terlupa mendaftar waktu masuk atau keluar? Rekod yang telah lengkap tidak boleh diubah pada POS. Pengurus boleh merekod waktu masuk atau keluar yang tertinggal dengan Waktu masuk Admin / Waktu Keluar Admin pada POS. Lihat Cara Merekod Waktu Masuk/Keluar Staf yang Tertinggal pada Qashier POS (Admin Clock In/Out). Untuk membetulkan rekod yang telah lengkap, pengurus boleh mengeditnya dalam QashierHQ. Lihat Cara Mengedit, Membatalkan atau Menyemak Rekod Waktu Masuk/Keluar Staf dalam QashierHQ.

Lihat rekod kad masa

  1. Pada skrin Kad masa, ketik ikon kalendar di bahagian atas kiri.

  2. Pilih satu tarikh, atau tarikh mula dan tarikh tamat. Anda boleh memilih julat tarikh sehingga 90 hari.

  3. Ketik Sahkan. Rekod muncul di bawah Rekod Kad Masa Staf.

Memilih tarikh tertentu:

Memilih julat tarikh:

Untuk melihat jumlah jam semua staf atau memuat turunnya, gunakan QashierHQ. Lihat Cara Mengeksport Laporan Kad Masa dalam QashierHQ.

Jika berlaku masalah

Mesej atau gejala

Kemungkinan punca

Apa yang perlu dilakukan

Tiada butang Kad masa pada skrin utama

Kad masa tidak dihidupkan untuk kedai ini

Tandakan Enable Time Card Function dalam QashierHQ (lihat Sebelum anda mula), kemudian buka semula Qashier POS.

PIN Tidak Sah.

PIN Staf salah, atau staf itu tidak ditambah ke kedai ini

Masukkan PIN Staf yang betul. Semak staf itu dalam Pengurusan Kakitangan QashierHQ untuk kedai ini.

Staf sudah mendaftar waktu masuk

Staf itu sudah mempunyai syif terbuka

Ketik Waktu Keluar pada akhir syif.

Staf sudah mendaftar waktu keluar semasa mendaftar waktu keluar

Staf itu tiada syif terbuka (mereka tidak mendaftar waktu masuk)

Minta pengurus merekod waktu masuk yang tertinggal dengan Waktu masuk Admin.

The maximum date range is 90 days (Julat tarikh maksimum ialah 90 hari)

Julat yang dipilih melebihi 90 hari

Pilih julat yang lebih pendek, atau eksport tempoh yang lebih panjang dari QashierHQ.

Ralat Sambungan apabila anda mengetik waktu masuk atau Waktu Keluar

POS di luar talian, atau tiada staf ditambah ke kedai ini

Semak sambungan internet dan cuba lagi. Pastikan staf anda ditambah ke kedai ini dalam QashierHQ.

Artikel berkaitan

Disahkan terakhir: 25 Sep 2026 · Pasaran: Semua pasaran

Adakah ini menjawab soalan anda?