Langkau ke kandungan utama

Menggunakan Skrin Qashier KDS & WDS: Order Summary, Warna Jubin dan Pesanan Selesai

Paparan Dapur Qashier (KDS) dan Paparan Pelayan (WDS) menunjukkan setiap pesanan terbuka sebagai jubin, berkod warna mengikut berapa lama pesanan itu telah menunggu, dengan bar sisi Order Summary (Ringkasan Pesanan) yang menjumlahkan apa yang perlu disediakan. Panduan ini menerangkan cara membaca skrin, menandakan pesanan sebagai selesai dan mengembalikan pesanan yang telah selesai.

Terpakai untuk: Semua pasaran · Qashier POS pada tablet paparan · tambahan Kitchen Display System (KDS) atau Waiter Display System (WDS). Skrin KDS dan WDS kelihatan dan berfungsi dengan cara yang sama.

Sebelum anda bermula

1. Buka paparan

  1. Pada skrin utama Qashier POS di tablet paparan, ketik ☰.

  2. Ketik Open Kitchen Display (Buka Paparan Dapur) (KDS) atau Open Waiter Display (Buka Paparan Pelayan) (WDS).

2. Baca jubin pesanan

Setiap pesanan muncul sebagai jubin. Di bahagian atas jubin, anda akan melihat:

  • Nombor pesanan: meja (contohnya T5), nombor giliran (contohnya Q12), atau nombor pager (contohnya P3). Pesanan bawa pulang yang dibuat melalui Treats Ordering tanpa meja memaparkan nombor pesanan Treats dalam format nombor giliran.

  • Masa pesanan dan masa menunggu, contohnya masa pesanan dibuat diikuti dengan (8m).

  • Tag jenis pesanan: Makan Di Sini, Bawa Pulang, Pengambilan atau Penghantaran. Tag Pengambilan dan Penghantaran juga menunjukkan masa pengambilan atau penghantaran.

  • Logo GrabFood atau foodpanda di sebelah jenis pesanan apabila pesanan datang daripada platform penghantaran itu, supaya anda dapat mengenal pasti pesanan penghantaran dengan sekali pandang.

Warna jubin menunjukkan berapa lama pesanan telah menunggu:

Warna jubin

Pesanan menunggu selama

Biru

Kurang daripada 5 minit

Kuning

5 hingga 15 minit

Merah

Lebih daripada 15 minit

Had masa ini ditetapkan dalam aplikasi dan tidak boleh diubah.

3. Gunakan bar sisi Order Summary

Bar sisi Order Summary (Ringkasan Pesanan) di sebelah kanan skrin terbuka apabila paparan bermula. Ia menyenaraikan jumlah kuantiti setiap produk bagi semua pesanan terbuka (contohnya "6 x Pork Burger"), supaya anda tahu berapa banyak yang perlu disediakan. Nombor di sebelah Order Summary ialah jumlah kuantiti item yang masih perlu disediakan bagi semua pesanan terbuka.

  1. Ketik produk dalam bar sisi. Produk itu diserlahkan dengan warna kuning pada setiap jubin yang mengandunginya.

  2. Ketik produk yang sama sekali lagi untuk membuang serlahan.

  3. Untuk memberi lebih ruang kepada jubin, ketik tajuk Order Summary untuk menguncupkan bar sisi. Ketik sekali lagi untuk membukanya.

4. Cetak atau selesaikan pesanan

Setiap jubin mempunyai dua butang:

  • Cetak mencetak semula tiket pesanan.

  • Done! (Selesai) membuka pop timbul Tanda pesanan sebagai selesai. Ketik Sahkan untuk menandakan keseluruhan pesanan sebagai selesai (pada WDS, sebagai telah dihidangkan) dan membuangnya daripada skrin aktif.

Anda juga boleh mengetik satu item pada jubin untuk memotongnya apabila ia sudah siap. Lihat Cara Menandakan Pesanan sebagai Selesai pada Qashier KDS.

5. Lihat dan panggil semula pesanan yang selesai

  1. Pastikan bar sisi Order Summary terbuka, kemudian ketik Completed orders (Pesanan selesai).

  2. Latar belakang skrin bertukar hijau dan VIEWING COMPLETED ORDERS (MELIHAT PESANAN SELESAI) muncul di bahagian bawah sebelah kiri. Pesanan yang selesai dipaparkan sebagai jubin.

  3. Untuk menghantar pesanan kembali ke giliran aktif, ketik Recall (Panggil semula) pada jubinnya, kemudian ketik Sahkan.

  4. Ketik Incomplete orders (Pesanan belum selesai) untuk kembali ke pesanan aktif.

Apa yang anda patut lihat

  • Pesanan baharu muncul sebagai jubin biru dan bertukar warna semasa menunggu.

  • Pesanan yang anda tandakan Done! keluar dari skrin aktif dan muncul di bawah Completed orders.

  • Pesanan yang dipanggil semula kembali ke skrin aktif.

  • Apabila tiada pesanan terbuka, kawasan jubin kosong dan memaparkan animasi dan bukannya jubin.

Jika berlaku masalah

Gejala

Kemungkinan punca

Apa yang perlu dilakukan

Open Kitchen Display atau Open Waiter Display tiada dalam menu ☰

Tambahan tidak aktif, atau tablet tidak disediakan sebagai paparan

Sesuatu pesanan tiada pada paparan

Produk di dalamnya tidak ditetapkan kepada paparan ini

Tetapkan produk dalam QashierHQ (cara menetapkan produk kepada KDS)

Butang Completed orders tidak kelihatan

Bar sisi Order Summary dikuncupkan

Ketik tajuk Order Summary untuk membuka bar sisi

Too many ongoing orders (Terlalu banyak pesanan sedang berjalan) muncul apabila anda mengetik Recall

Skrin aktif sudah memuatkan bilangan maksimum pesanan

Tandakan sekurang-kurangnya satu pesanan aktif sebagai Done!, kemudian panggil semula

Jika masalah berterusan, hubungi Qashier Support.

Artikel berkaitan

Disahkan terakhir: 25 Sep 2026 · Pasaran: Semua pasaran

Adakah ini menjawab soalan anda?